27. září vyhlášeno Dnem českého piva

24.10.2013 16:38

Od letošního 27. září máme my, co milujeme české pivo, zase jeden svátek v roce navíc. Český svaz pivovarů a sladoven tento den jednou provždy vyhlašuje Dnem českého piva.

Letos tento den, předvečer svátku svatého Václava, oslavilo přes 800 restaurací a podniků v celé České republice, akci podpořily desítky pivovarů a minipivovarů, které vcelku reprezentují takřka 80 % produkce pivovarského trhu. 
Karel IV. jmenoval svatého Václava patronem českého piva poté, co si jej za svého patrona zvolili právě čeští sladovníci a pivovarníci.   Svatováclavský reliéf od Mikoláše Alše zdobí fasádu zrušeného branického pivovaru a mimoděk tak potvrzuje úctu, jaké se světec dříve v pivovarech těšil.
Den českého piva by tak měl v současnosti vést pivařskou i ostatní veřejnost k hrdosti na náš klasický nápoj a k jeho oslavě tak, aby  se obecně vědělo víc o jeho dlouhé a zajímavé historii, která v současnosti vrcholí jeho propojením s gastronomií.
Některé restaurace proto v Den českého piva připravily k různým pivům zajímavá speciální jídla, degustační menu apod.
Na další oslavu si počkáme, ale doufejme, že půjde o čekání příjemné, které si tu a tam zkrátíme, milé dámy, nějakou tou pivní schůzí.
 

Autorka: Anna Vejvodová