Důstojné plechovky ze Svijan jsou nejen pro chlapy

26.03.2015 11:28

V Pivovaru Svijany se zrodil pozoruhodný nápad, díky němuž se na trhu objevily znovu otvíratelné dvoulitrové plechovky s originálním designem jako odpověď na PET lahve. Ty sice vyplnily určitou mezeru na trhu, ale i když je to na první pohled praktický obal, má také celou řadu nedostatků. Plastové pivní lahve totiž propouštějí světlo a kyslík a naopak z nich uniká CO2, takže pivo uvnitř rychle stárne a ztrácí říz i pitelnost. Proto je ve Svijanech nepoužívají a kvůli zachování kvality dali přednost novým velkým plechovkám. „U nás pivo vzniká dvourmutovým způsobem vaření, kvašením v otevřených kádích na spilkách a dlouhodobým zráním v ležáckých sklepích při nízkých teplotách,“ vysvětluje Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany. „Vaříme ho pořád stejně, jako tomu bylo v polovině minulého století, v době, kdy se české pivo proslavilo po celém světě. Celý proces vnímáme jako pravé řemeslo, vkládáme do něj veškerý svůj um, roky zkušeností, spoustu energie. Hodně sil též investujeme do obnovy českého žateckého chmele a používáme tradičně vyráběný slad v malých sladovnách.“

                                              PETkám říkáme ne!

Tak jako si ve Svijanech hlídají tradici ve výrobním procesu, brání se i využívání pivních obalů nedůstojných pro poctivé české pivo. Patří k nim především plastové lahve, které nemají s tradicí nic společného a navíc zatěžují životní prostředí. Nový dvoulitrový obal ze železa, který je uvnitř opatřen inertním potravinovým lakem, má řadu výhod­ – nepropouští světlo, k nepasterovanému pivu se nedostane kyslík a zároveň se v něm udrží CO2, což je pro chuť, pitelnost a zachování čerstvosti nezbytné. Je lehký, lze snadno transportovat, pivo bezpečně ochrání  před okolními vlivy, zachová ho v perfektní kondici a je plně recyklovatelný.

                                      Plechovky s výhodami

 Ale to není zdaleka všechno. Kdo má rád svijanské pivo, může si ho nejen koupit ve třech dvoulitrových verzích  - Máz 11%, Baron 15% a prémiový 450 (seznam prodejních míst najdete na www.pivovarsvijany.cz, cena v pivovarské prodejně je 119 Kč), ale také si nechat vyrobit vlastní sérii plechovek pro chlapy.  Vlastně nejen pro chlapy, protože žen, které si rády dají pivo, stále přibývá. Poslouží jako ideální doplněk při grilování,  jako netradiční reklamní materiál, výslužka na svatbě nebo příjemné překvapení ke kulatinám. Ve Svijanech též připravují speciální edici k letošním Slavnostem svijanského piva a od dubna si zákazníci mohou dopřát též Svijanského Rytíře 12%, takže milovníci pěnivého moku se mají na co těšit. První dámský pivní klub Pivovaru Svijany upřímně gratuluje k dobrému nápadu!