Jak ochutnávat, aby chutnalo

16.04.2014 16:49

 Chcete ochutnávat piva, ale nevíte jak a čím začít? Chcete-li poznat chutě jiných piv, než jsou klasicky dostupné ležáky, hledejte podniky, kde nabízejí piva z minipivovarů. Tam můžete ochutnat najednou piva z různých pivovarů a vařená různými metodami. A pokud nevíte, co vybrat, nejlepší je vždycky ochutnávat a poznávat. To vám o pivě řekne víc než sáhodlouhé popisy. Jak na ochutnávání piva pro začátečníky, abyste si je vychutnali a mohli domů dojít po svých, jsme dali dohromady s Martinem Holbou, spolumajitelem restaurace Nota Bene, která se na piva z minipivovarů specializuje.

V Nota Bene najdete šest píp a každá je jiná, takže možná budete mít chuť ochutnat všechny. „Základní pravidlo pro ochutnávání je jednoduché - začínejte od nejslabších piv s nejmenším podílem alkoholu a postupně přecházejte k silnějším. A pak zůstaňte u toho, které vám chutnalo nejvíc," radí Martin Holba z Nota Bene. Zároveň volte spíše malá piva, pokud se jich chystáte chutnat víc, než se vejde na prsty jedné ruky. Postup od nejslabšího má dva důvody. Nástup alkoholu je pomalejší, takže se neopijete rychle a budete si moci všechny vychutnat (u ochutnání piva nečekejte, že by se plivalo, vylévalo něco něco podobného, pěkně do dna:-)). Druhým důvodem je, že silnější piva mají výraznější chuť, takže pokud je zapijete slabším, budeme mít pocit, že je to slabší nijaké, mdlé a nebude vám prostě chutnat, i přesto, že v obráceném pořadí by mohly být skvělé obě.

Stejně jako u jiného alkoholu, pokud budete každé pivo prokládat vodou, nejen si "vyčístíte chuť", ale pomůže vám to k celovečerní střízlivosti. „Pivo má vlastnost, že každé napití podporuje chuť na další lok, proto se prokládání vodou rozhodně doporučuje," vysvětluje Martin Holba dále. Prokládat můžete i jídlem. Při degustacích se pivo prokládá chlebem a sýrem, vy můžete prokládat v Nota Bene třeba chuťovkami k pivu - pivním sýrem, nakládaným hermelínem nebo třeba místní paštikou.

Co se týče samotné konzumace, tak pokud si vybíráte ležáky (označení lager), měli byste je pít studené, tedy relativně rychle po donesení, než zteplá. Oproti tomu svrchně kvašená piva (tzn. Ale, pšeničná, stout...) jsou lepší o něco teplejší, takže je bez obav můžete chvíli nechat stát. „U svrchně kvašených piv se všechny chutě rozvinou a vy je můžete spíše cítit, pokud nejsou podchlazené," vysvětluje důvod majitel Nota Bene.

Poslední, ale možná nejdůležitější, je rada selská. Nemíchejte pivo s vínem. Držte se jednoho z nich celý večer a nemíchejte je. Nedělá to dobře ani jednomu z nich a možná ani vám.

Všechno jsou to ale jen doporučení, ne žádné povinné poučky. Pivo byste i měli vychutnávat prostě tak, aby vám chutnalo, rady nerady.:-)

O Nota Bene:

Restauraci Nota bene otevřeli v lednu 2012 dva přátelé – šéfkuchař Lukáš Nevyjel a výčepní Martin Holba ve snaze otevřít si podnik, kde se oba budou moci věnovat tomu, co je nejvíc baví a zajímá – kvalitní jídlo a dobré pivo. Oba mají mnohaleté zkušenosti s řízením restaurace, a měli proto přesnou představu, jaká by jejich restaurace měla být a čeho se chtějí vyvarovat. V Nota Bene chtějí zákazníkům nabídnout kvalitu, poctivé řemeslo a ukázat, co všechno je česká gastronomie a přesvědčit je o jejích kvalitách a snad i zbourat mnohá česká stravovací klišé.
V květnu 2012 byl na stejné adrese, ve spodním patře, otevřen pivní bar, neboli Beerpoint Nota Bene.

Adresa: Mikovcova 4, Praha 2, 120 00, https://www.notabene-restaurant.cz/