Pivo jako zajímavý chemický roztok

07.06.2013 14:19

Konzumace piva a jeho účinky na lidský organismus jsou aktuálním tématem diskuzí nejen v České republice, ale i v zahraničí. Pivo je z „chemického“ hlediska směsí různých sloučenin – makromolekul – bílkovin, sacharidu, lipidu a nukleových kyselin. Z dalších zajímavých látek uveďme ještě polyfenolové sloučeniny, hořké látky chmele, vitaminy, minerální látky a také alkohol. Chemické složeni piva se významně mění v závislosti na složení mladiny, stupni prokvašení a kvalitě výchozích surovin.
Kombinace složek umožňuje vznik fyziologicky vyrovnaného roztoku, který je izotonický až lehce hypotonický. Zdrojem energetické hodnoty piva jsou především sacharidy a alkohol (100 světlé pivo obsahuje přibližně 1510 KJ využitelné energie a 120 pivo 1850 KJ).
Pivo obsahuje vice než 30 minerálních a stopových prvků, které pocházejí většinou ze sladu a vody. Kromě draslíku, sodíku a chloridu jsou zde ve fyziologicky využitelném stavu také vápník, fosfor, hořčík a křemík, prvek nezbytný pro růst kostí a zdravou strukturu pokožky.
Pivo obsahuje řadu vitaminů, z nichž největší podíl mají vitaminy skupiny B – pyridoxin, tiamin, riboflavin, niacin a kyselina listová. Jeden litr piva obsahuje asi 10–30 % denní spotřeby těchto vitaminů. Vitaminy skupiny B jsou důležité pro řadu metabolických procesů (metabolismus sacharidů, lipidů, aminokyselin), dále pro správné fungování nervového systému a další. Vitaminy skupiny B a kyselina listová také příznivě ovlivňuji hladinu homocysteinu. Zvýšená hladina homocysteinu se považuje za jeden z rizikových faktorů při vzniku kardiovaskulárních onemocněni.
Polyfenoly obsažené v pivu mají antioxidační účinky a mohou chránit před škodlivým působením volných radikálů, které mají podíl na rozvoji kardiovaskulárních onemocněni
a nádorového bujení. Ze spektra polyfenolů a fenolických látek pocházejících ze sladu bychom měli zmínit katechin, epikatechin a xanthohumol, který má anti karcinogenní účinky. Flavonoidy mohou také umocňovat protisrážlivý účinek alkoholu.
Hořké chmelové látky podporuji sekreci žliče a trávicích šťáv, které pozitivně ovlivňuji trávení. Fytoestrogeny obsažené v pivu působí na řadu metabolických procesů v organismu.
Pivo můžeme zařadit mezi nápoje s relativně nízkým obsahem alkoholu (30–50 g v jednom litru). V současné době se hojně diskutuje o pozitivním preventivním účinku alkoholu ve vztahu ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění, např. ovlivňováním hladiny LDL a HDL cholesterolu. Je nutné zdůraznit, že relativně bezpečné dávky alkoholu pro zdravou dospělou populaci se pohybuji mezi 30 za 40 g alkoholu denně. Při konzumaci vyšší hrozí riziko poškozeni jater nebo nervového systému a také možný vznik závislosti.
Pivo je možné vnímat nejen jako nápoj vhodný k utišení žízně, ale též jako nápoj jisté nutriční hodnoty s vhodným vyváženým obsahem iontů, minerálních látek, vitaminů a polyfenolů. Je třeba si uvědomit, ze příznivé účinky piva na lidský organismus se mohou projevit pouze při jeho střídmé konzumaci.


O autorovi:

Tomáš Zima se narodil v roce 1966 v Praze. Po absolvování Fakulty všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v roce 1990 nastoupil do 1. ústavu lékařské chemie a biochemie 1. LF UK a od roku 1999 je přednostou Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN a zároveň vedoucím referenční laboratoře MZ ČR pro klinickou biochemii. Prof. Zima získal vědeckou hodnost doktora lékařských véd v roce 2000 a od roku 2001 je profesorem pro obor lékařská chemie a biochemie. Ve vědecké oblasti se věnuje zejména problematice volných radikálů a antioxidačních látek, experimentální neurologii, novým analytickým postupům v laboratorní diagnostice a metabolismu alkoholu. Přednesl více než 200 přednášek na konferencích a kongresech jak v České republice, tak i v zahraničí, například v Německu, Francii, Itálii, Rusku, Portugalsku, Japonsku a na Tchaj-wanu.
Prof. Zima je členem mnoha vědeckých a odborných komisí, např. je členem Vědecké rady Univerzity Karlovy, předsedou Vědecké rady Všeobecné fakultní nemocnice Praha, členem České lékařské akademie a členem předsednictva ESBRA (Europian Society for Biomedical Research of  Alcoholism). Rozsáhle publikuje; je hlavním autorem a spoluautorem několika monografii a vice než 300 odborných i populárně naučných sdělení.
Další informace naleznete na internetových stránkách Českého svazu pivovaru a sladoven www.cspas.cz.

prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc.