Soutěžte o vstupenky do pivovarů

11.08.2015 08:59

Vítejte v pivovaru!

Léto sice zatím láká hlavně k vodě, ale pokud by vás lenošení u rybníků, přehrad či řek omrzelo, nebo začalo pršet, máme pro vás tři tipy na výlety, které rozhodně stojí za to. Prohlídka pivovaru je totiž zajímavá nejen pro ty, kdo mají v lásce zlatavý mok, protože se při ní dozvíte spoustu věcí, o nichž jste neměli ani tušení. Vítejte tedy v Plzni v pivovaru Plzeňský prazdroj, ve Velkých Popovicích, kde se vaří Kozel, a v Nošovicích, jež jsou spjaty s výrobou piva Radegast.

Setkání s plzeňskou legendou

Věděli jste, že ležák Pilsner Urquell inspiroval více než dvě třetiny světových piv? Přijeďte do Plzně na prohlídku pivovaru Plzeňský Prazdroj a seznamte se s legendou, jež se zrodila v polovině 19. století. Při prohlídce uvidíte autentická místa, kde se s vařením proslulé značky začalo a pokračuje dodnes. Poznáte suroviny, jež jsou k vaření tohoto piva nezbytné, navštívíte jednu z nejmodernějších stáčíren s kapacitou 120 000 lahví denně, uvidíte srdce pivovaru  - tři varny napříč stoletím a v historických sklepech ochutnáte nefiltrované pivo Pilsner Urquell. V červenci a srpnu se koná pět prohlídek denně od pondělí do neděle nejen v češtině, délka prohlídky je 100 minut a je bezbariérová. Letos tato prohlídková trasa již potřetí získala prestižní ocenění Certificate of Excellence a plzeňský pivovar se tak zařadil mezi deset procent celosvětově nejlépe hodnocených turistických destinací. V červenci a srpnu se navíc každý čtvrtek konají na nádvoří pivovaru koncerty, které začínají od 19. 30 hod., a milovníci stříbrného plátna si každý středeční večer od 21.15 hod. mohou užít některý ze slavných filmů v programu Letního kina (vstup na obě akce je zdarma). Další podrobnosti se dozvíte na www.prazdrojvisit.cz.

Pivo pro pravé chlapy

Když se řekne Radegast, určitě vám vytanou na mysli Beskydy. A máte pravdu. Do pivovaru v Nošovicích nedaleko Frýdku-Místku, kde se vaří pivo Radegast, můžete zavítat na tradiční prohlídku začít v Návštěvnickém centru – Radegastově svatyni. Tam se seznámíte s historií tohoto piva se čtyřicetiletou tradicí, které je pevnou součástí regionu. Při prohlídce pivovaru, který je jedním z nejmodernějších u nás, budete sledovat proces vaření piva, nahlédnete do haly tradičně nazývané ležácký sklep, ačkoliv není v podzemí, na velkoplošných obrazovkách uvidíte záběry z provozů, kam nelze z bezpečnostních důvodů vstoupit, a závěr prohlídky obstará oblíbená degustace v restauraci nad pivovarem s výhledem na panorama Beskyd. Budete-li tedy v létě někde poblíž, určitě si udělejte čas a zajeďte do Nošovic. Prohlídka trvá 120 minut, konají se denně kromě pondělí a středy. Další podrobnosti se dozvíte na www.pivovar.radegast.cz.

Pivo s rohatým maskotem

Historické zmínky o pivovaru ve Velkých Popovicích sahají až do 14. století, ale jeho skutečný rozvoj začal poté, co pivovar v roce 1870 koupil František Ringhoffer. On a jeho potomci se postarali o zavedení moderních technologií a vsadili na zdejší tradici vaření silného tmavého piva, tzv. kozla. Ten svou kvalitou záhy předčil všechny ostatní a od roku 1922 je registrovanou obchodní značkou. Emblém s kozlem v té době pro pivovar namaloval francouzský malíř a od té doby se pivu říká Velkopopovický Kozel. Prohlídka pivovaru „Po stopách Kozla“ začíná v současné varně, kde se návštěvníci díky netradiční interaktivní expozici seznámí s jeho bohatou historií, a pokračuje k varně historické. Dále pak vede přes ležácké sklepy s ochutnávkou nefiltrovaného piva a novým tunelem s pivovodem ke stáčírně lahví a sudů. Na závěr se pak návštěvníci seznámí se skutečným kozlem Oldou, který je živým maskotem pivovaru. Prohlídky se v létě konají denně ve 13 a 15 hod. Více informací najdete na www.pivovar.kozel.cz.

 

Soutěž o vstupenky

Chtěli byste získat zdarma vstupenky k návštěvě některého z pivovarů, o nichž je řeč? Je to snadné. Stačí zodpovědět naši otázku a odpověď poslat na michvankova@seznam.cz. Ze správných odpovědí pak vylosujeme tři výherce, kterým vstupenky zašleme. Uzávěrka soutěže je 16.srpna, nezapomeňte uvést svou adresu.

 Soutěžní otázka zní:

VE KTERÉM ROCE BYL V PLZNI UVAŘEN PRVNÍ LEŽÁK NA SVĚTĚ?

  1. v roce 1805
  2. v roce 1842
  3. v roce 1920?